28
ΣΕΠ
Posted by Health Cook
Δημοσιεύτηκε στις 28-09-2014 σε Τρόπος Ζωής

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μέρος του δυτικού τρόπου ζωής. Κάθε χρόνο 1.1 εκατομμύριο Αμερικανοί προσβάλονται από έμφραγμα ενώ περίπου οι μισοί πεθαίνουν.*2

Νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στην πρόληψη του εμφράγματος.


Ενδεκαετής παρακολούθηση έγινε πάνω σε 20,721 υγιείς άνδρες 45-79 ετών στην Σουηδία χωρίς ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρταση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.


Σαν παράγοντες χαμηλού κινδύνου θεωρήθηκαν:
1) η υγιεινή διατροφή (φυσική, φυτική-μεσογειακή)
2) η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (10-30 γρ/ημέρα)
3) αποφυγή καπνίσματος 
4) η σωματική δραστηριότητα (περπάτημα / ποδηλασία ≥40 λεπτά/ημέρα και γυμναστική ≥1 ώρα/εβδομάδα)
5) η κοιλιακή παχυσαρκία ( περίμετρος μέσης <95 εκ.)

Αποτελέσματα:

Κατά τη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 1.361 περιπτώσεις περιστατικών εμφραγμάτων (MI).

 

  • Τα άτομα που είχαν καλή διατροφή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, πέτυχαν μείωση κινδύνου κατά 35% σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πέτυχαν κανέναν παράγοντα κινδύνου.
  • Τα άτομα που είχαν πετύχει και τους 5 παράγοντες χαμηλού κινδύνου σε σύγκριση τα άτομα που είχαν μηδέν, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 86%!
  • Αυτός ο συνδυασμός των υγιών συμπεριφορών,-που τον πέτυχε μόλις το 1 % των ανδρών-, θα μπορούσε να αποτρέψει 79% των συνολικών εμφραγμάτων. 
  • Επιπλέον, ακόμη και τα άτομα που είχαν ιστορικό υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης ή διαβήτη η επίτευξη των 5 παραγόντων απέφερε 64% χαμηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων.

 


Το συμπέρασμα ήταν ότι σχεδόν τα τέσσερα από τα πέντε εμφράγματα στους άνδρες μπορεί να προληφθούν με ένα συνδυασμό συμπεριφοράς χαμηλού κινδύνου!

Σίγουρα η αποφυγή καρδιακών είναι στο χέρι μας, τώρα πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Πηγές
[1] http://www.onlinejacc.org/content/64/13/1299
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25257629