27
ΣΕΠ
Posted by Health Cook
Δημοσιεύτηκε στις 27-09-2014 σε Διατροφή. Ετικέτες: Γλυκαντικά

Επιστήμονες ερεύνησαν τα αιτία που οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες σε αναψυκτικά light και σε επεξεργασμένα τρόφιμα πολλές φορές το αντίθετο από αυτό που υπόσχονται. Αυξάνουν τον κίνδυνο μας για την αύξηση του σωματικού βάρους και οδηγούν σε μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακή νόσο. Γιατί;
 
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές του Weizmann Institute of Science στο Rehovot του Ισραήλ ανακάλυψαν ότι μια σταθερή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών ουσιών όπως η ασπαρτάμη, σουκραλόζη και η σακχαρίνη φαίνεται να τροποποιεί τα βακτήρια του εντέρου κατά ένα τρόπο που προκαλεί το επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται.

Αυτό είναι το πρώτο ντόμινο σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία γλυκόζης, αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη και άλλα συναφή προβλήματα υγείας.

Η μελέτη όχι μόνο ρίχνει φως σχετικά στο ερώτημα γιατί οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αλλά αποτελεί το επόμενη μεγάλο πεδίο στην ιατρική επιστήμη: τα τρισεκατομμύρια των βακτηρίων και άλλων μικροσκοπικών οργανισμών που αποκαλούν τον οργανισμό μας `Σπίτι`.

Πηγή
http://foodrevolution.org/blog/drinking-diet-soda-losing-weight-blame-gut-bacteria/

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13793.html