01
ΙΑΝ
Posted by Health Cook
Δημοσιεύτηκε στις 01-01-2014 σε Διατροφή. Ετικέτες: Γάλα, Παιδική Διατροφή, Παχυσαρκία

Την Τετάρτη(25-1-12), το κίνημα για υγιή γεύματα στα σχολεία κέρδισε μια αύξηση προυπολογισμού 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και μαζί με αυτό μια νέα σειρά των εντολών στις σχολικές καντίνες σε παναμερικάνικο επίπεδο. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενο, πενταετές πρόγραμμα για τη βελτίωση της διατροφής στις καντίνες και μείωση της παιδικής παχυσαρκίας.

 

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, επηρεάζουν περίπου 32 εκατομμύρια παιδιά στην Αμερική και θα εγγυηθούν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως για το σχολικό μεσημεριανό τους τραπέζι. Το πλήρες γάλα βγαίνει τελείως από το μενού, που σημαίνει ότι τα παιδιά θα επιλέγουν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γάλα. Τα σχολεία είναι επίσης υπεύθυνα για το ορθό μέγεθος των μερίδων. Τι θα γίνει με τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στα σχολεία που είναι γεμάτα με πατατάκια και σοκολάτες; Αυτά θα πρέπει να ανανεωθούν πάρα πολύ με υγιεινές επιλογές.

 

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, από το Νηπιαγωγείο έως την δωδέκατο βαθμού τάξη θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές.

 

Στην ανακοίνωση της Τετάρτης, το USDA κυκλοφόρησε δείγμα "πριν και μετά" μενού για το μέσο δημοτικό σχολείο ώστε να αντικατοπτρίζει τις βελτιώσεις που αυτή η δημοσιονομική αλλαγή και οι κατευθυντήριες γραμμές θα κάνουν. Η τηγανιτή μοτσαρέλα και τα τραγανά στικς βγαίνουν από τις σαλάτες του σεφ. Οι πίτσες θα έχουν σιτάρι ολικής. Τα καρυκεύματα και οι σάλτσες μειώνονται σε λίπος. Ακόμα και τα κονσερβοποιημένα φρούτα αποκλείονται υπέρ των φρέσκων επιλογών.

 

Οι αλλαγές που δεν είναι φθηνές. Στα έξι σεντς ανά γεύμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους. Αλλά ότι τα χρήματα είναι μια επένδυση στο μέλλον του πληθυσμού. Με ένα ποσοστό 17 τοις εκατό παχυσαρκίας στις ΗΠΑ για τα παιδιά κάτω των 18 ετών, ο διαβήτης και καρδιακά προβλήματα απειλούν την επιβίωση μια ολόκληρης γενιάς.

 

Τα σχολεία δεν φταίνε για όλα. Οι βελτιώσεις είναι ένα μικρό μέρος της λύσης. Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων διατροφής παιδικής ηλικίας στους γονείς. Αλλά σίγουρα δεν βοηθάνε και τα σχολεία μοιράζοντας το ίδιο φαγητό που κάνει τα παιδιά άρρωστα.

 

Η πρώτη κυρία Michelle Obama, κατά την θητεία της στον Λευκό Οίκο, έχει πιέσει για διατροφικές βελτιώσεις στα σχολεία. Σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται τις νέες απαιτήσεις του Αμερικάνικου USDA. Έχουν περάσει 15 χρόνια από οποιεσδήποτε αλλαγές στα γεύματα σχολείων. Παρ 'όλη την ενέργεια πίσω από την επανάσταση των τροφίμων κατά τα τελευταία χρόνια, αυτή είναι η πρώτη φορά που τεράστια ποσά των ομοσπονδιακών χρημάτων θα παραχωρηθούν για μια παναμερικάνικη διόρθωση.

 

Τώρα έρχεται το επόμενο εμπόδιο: Πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι κάθε σχολείο θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση υπεύθυνα; Και αν αφεθούν στην τύχη τους, πώς τα σχολεία θα ερμηνεύσουν τις νέες οδηγίες τροφίμων; Θα πρέπει να διευκρινίσει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ πχ ότι η πίτσα δεν μετρά ως λαχανικό. Αλλά ακόμα και οι προσδοκίες τους από τα σχολεία είναι απογοητευτικές. Στο υπεραισιόδοξο δείγμα μενού το USDA, ένα από τα ιδανικά γεύματα λαχανικών δεν είναι λαχανικά στον ατμό, αλλά ψητές γλυκοπατάτες. Είναι καλύτερα βέβαια από τις πατατοκροκέτες, αλλά είναι αρκετά για να περιορίσουν μια επιδημία;

 

Επεξεργασία: www.health-cook.com 
https://www.facebook.com/pages/Health-Cookcom/661455173904755
Πηγή: http://shine.yahoo.com/healthy-living/usda-bans-whole-milk-schools-rolls-major-school-184500153.html