06
ΦΕΒ
Posted by Health Cook
Δημοσιεύτηκε στις 06-02-2014 σε Τρόπος Ζωής. Ετικέτες: Οικολογία, Πλανήτης

Σύμφωνα με την ΕΕ κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε 100 δις πλαστικές σακούλες!
Ένα σημαντικό ποσοστό -το 8%- καταλήγει σε ποτάμια, λίμνες ή την ύπαιθρο ως ρύπανση. Οι πλαστικές σακούλες που πετάγονται στη θάλασσα συχνά καταλήγουν στο στομάχι θαλάσσιων ζώων και πτηνών, με μοιραίες πολλές φορές συνέπειες για τις φάλαινες, τις φώκιες και τους γλάρους, καθώς και για πολλά απειλούμενα είδη χελώνας.

Στη Βόρεια Θάλασσα, το 94% όλων των πτηνών έχουν στο στομάχι τους πλαστικές ύλες. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, κατά μήκος της ακτής της Τοσκάνης, οι πλαστικές σακούλες αποτελούσαν το 73% των πλαστικών αποβλήτων που συνέλεξαν τράτες.

Οι σακούλες αυτές εκτός ότι τις καταπίνουν τα ζώα και εισέρχονται στην διατροφική αλυσίδα επιπλέον μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος με χημικά.

Η Ε.Ε. φιλοδοξεί να μειώσει δραστικά την χρήση της πλαστικής σακούλας δίνοντας χρονοδιάγραμμα μείωσης της χρήσης τους σταδιακά μέσα στα επόμενα 4 έτη, με φόρους ή απαγορεύσεις.

Εμείς θα σας προτείνουμε τους εξής τρόπους μείωσης χρήσης της πλαστικής σακούλας.

  1. Αποκτήστε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από πανί ή εναλλακτικό διχτάκι, καροτσάκι, σακίδιο κλπ. Έτσι μειώνετε την δική σας χρήση και στέλνετε ένα μήνυμα στα καταστήματα ότι οι πλαστικές τσάντες δεν είναι επιθυμητές.
  2. Επαναχρησιμοποιήστε τις πλαστικές τσάντες στο σπίτι σας:
    - ως πλαστικές μεμβράνες στο ψυγείο
    - ως γάντια στις διάφορες δουλειές ή στην βόλτα με τον σκύλο σας
    - ως δοχεία απορριμάτων πχ μέσα σε μικρούς κάδους σκουπιδιών ή όπου χρειάζεστε κάδο
  3. Αν έχετε πάρα πολλές απλά ρίξτε τις σε κάποιον από τους κάδους ανακύκλωσης πλαστικών.
  4. Διπλώστε τις σακούλες σας σε τριγωνικό σχήμα ώστε να αποθηκεύονται εύκολα ή να χωράνε στην τσέπη σας για την επόμενη επίσκεψη σας στο κατάστημα.
sakoulse.jpg

Πηγές:
http://ec.europa.eu/news/environment/131108_el.htm
http://www.health-cook.com