28
ΙΑΝ
Posted by Health Cook
Δημοσιεύτηκε στις 28-01-2014 σε Διατροφή. Ετικέτες: Καρκίνος, Πρόληψη

Νέα μελέτη δείχνει ότι κάπνισμα και διατροφή υψηλή σε ζωικά προϊόντα σχετίζονται με ποσοστά καρκίνου.


Διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients και έδειξε ότι πάνω από τις μισές περιπτώσεις καρκίνων εξηγούνταν από τους δείκτες κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και καπνίσματος σε 87 χώρες.


Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών από το 1980 μέχρι το 2008 και μελετήθηκαν 21 διαφορετικοί τύποι καρκίνου.
Κρέας, ψάρια και αυγά είχαν συμπεριληφθεί στο ευρετήριο ζωικών προϊόντων.


Τα στοιχεία έδειξαν ότι:

  • Διατροφή πλούσια σε ζωικά προϊόντα συνδέεται με αυξημένα ποσοστά μορφών καρκίνου, όπως μαστού, νεφρού, ωοθηκών, παγκρέατος, προστάτη, καρκίνο των όρχεων και του θυρεοειδούς. Αυτό γίνεται επειδή προάγουν την ανάπτυξη του σώματος επομένως και των όγκων, μέσω της παραγωγής της αυξητικού παράγοντα(IGF-Ι).
  • Ο δείκτης καπνίσματος ήταν δύο φορές πιο σημαντικός για τους άνδρες ενώ ο δείκτης των ζωικών προϊόντων ήταν δύο φορές πιο σημαντικός για τις γυναίκες.
  • Η μελέτη επίσης έδειξε ότι η παροχή αλκοολούχων ποτών συσχετίζετε με καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών συνδέονται με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος και καρκίνο του προστάτη. Επίσης με καρκίνο του εγκεφάλου στις γυναίκες.

 

Για παράδειγμα δόθηκε η αλλαγή της παραδοσιακής ιαπωνικής διατροφής από το 10% των θερμίδων από ζωικά προϊόντα στο 20% των θερμίδων σήμερα. Αυτό οδήγησε την Ιαπωνία σε υψηλότερα παιδιά με αντίστοιχη σημαντική αύξηση σε καρκίνους, κατά τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Ο Δρ Neal Barnard, Πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρών ΗΠΑ σχολίασε ότι:
«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που θα δείχνει ισχυρές σχέσεις μεταξύ ζωικής διατροφής και κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο μάθημα εκεί για πολιτικές εθνικής διατροφής.»

Τα συμπεράσματα πάντως σίγουρα είναι δικά σας.

Επεξεργασία: www.health-cook.com
Πηγές: http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-12-30/diet/45708529_1_lung-cancer-cancer-incidence-rates-other-cancers
http://www.medicaldaily.com/meaty-diet-plays-large-role-worldwide-cancer-rates-animal-products-once-again-found-be-major-risk