20
ΜΑΙ
Posted by Λαζόπουλος Σταύρος
Δημοσιεύτηκε στις 20-05-2014 σε Διατροφή. Ετικέτες: Γάλα, Κρέας

Απόσπασμα από την ομιλία της Susan Levin από την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) ενώπιον της επιτροπής συστάσεων διατροφής της ΗΠΑ για τα έτη 2015-20. Η επιτροπή κάθε 5 έτη διαμορφώνει τις επίσημες οδηγίες διατροφής για τις ΗΠΑ (USDA, HHS).

Susan Levin (ακολουθεί η ομιλία):


Σας ευχαριστώ,

Από τις τελευταία έκδοση των διατροφικών οδηγιών(2010) σας, ο οργανισμός μου έχει αξιολόγησει τις έρευνες που δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεταποιημένων προϊόντων με βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  
Δύο σημεία εμφανίζουν αδυναμία στις κατευθυντήριες γραμμές σας με στοιχεία που γίνονται ολοένα και πιο αδιάσειστα.

Κρέας
Το 2011 το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο σημείωσε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος συνδέεται με καρκίνο του παχέος εντέρου. Το 2012 μια μετα-ανάλυση συνεχίσε την έρευνα σε αυτήν την υπόθεση και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξανόταν κατά 30% με 50% με την κατανάλωση προϊόντων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Δύο άλλες μετα-αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν παρόμοιες συσχετίσεις της κατανάλωσης μεταποιημένων προϊόντων με βάση το κρέας και την σύνδεση τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και με όγκους. Εκτός από αυτές καθώς και άλλες πολυάριθμες μελέτες υπήρξαν και αρκετές επιδημιολογικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τις τελευταίες διατροφικές οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων των πορισμάτων από την Cancer Prevention Study 2, την Health Professionals Follow-up Study, την Nurses Health Study που δείχνουν ότι κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας συνδέεται με όλες τις αιτίες θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Υπό το πρίσμα των συντριπτικών αποδείξεων που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων από κόκκινο επεξεργασμένο κρέας και τις παθήσεις που προκαλεί η Βρετανική κυβέρνηση αλλάξε τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια λειτουργίας και συμβουλεύει ρητά κατά της υπερκατανάλωσης κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο(World Cancer Research Fund) αναφέρει ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και συνιστά ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε τα προϊόντα αυτά.

Οι διατροφικές οδηγίες του 2015 θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ίδια σαφή και ειλικρινή γλώσσα για να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των Αμερικανών καταναλωτών και να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση σχετικά με τις κατάλληλες επιλογές πρωτεΐνης.

Γάλα
Δεύτερον, θα ήθελα να ενθαρρύνω, την διακεκριμένη επιτροπή σας να σταματήσουμε να επιτρέπουμε τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες σας να προωθούν την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων ως σημαντική τροφή. Παρά το γεγονός ότι οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την αντικατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με εκδόσεις χαμηλών λιπαρών οι περισσότεροι καταναλωτές συνεχίζουν να τρώνε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, την νούμερο ένα πηγή κορεσμένου λίπους στη διατροφή.

Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο δεν είναι καθόλου ιδανική τροφή, καθώς μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά. Κριτικές και μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της Μελέτης Υγείας των Ιατρών(the physicians Health Study) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει άμεση σχέση δοσολογίας-απόκρισης με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και πιθανόν ακόμα περισσότερο τα προϊόντα χαμηλά λιπαρών.

Άλλες ασθένειες έχουν επίσης συνδεθεί με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και άλλων μορφών καρκίνου στο αναπαραγωγικό σύστημα. Υγιέστερες πιο απορροφήσιμες πηγές ασβεστίου μπορεί να βρεθούν στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα φασόλια και άλλα φυτικά τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν συνολικά καλύτερη προστασία στην συνολική υγεία ενός ατόμου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατευθύνουν τους Αμερικανούς στις υγιέστερες δυνατές επιλογές για θρεπτικά συστατικά, όχι σε προϊόντα που θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν τους κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη που θα έχουν.


Για τη διευκόλυνσή σας έχω φέρει όλες τις πηγές που αναφέρω για την αξιολόγηση σας.

Σας ευχαριστώ
Susan Levin, PCRM

Πηγές
www.health-cook.com
https://www.youtube.com/watch?v=uPcNVq7buj0